Alle bøger er modtaget som anmelderseksemplarer, og er anmeldt ud fra min professionelle erfaring og viden om ordblindhed og børn.
Jesper Sehested er ordblind, og har skrevet fire virkelig gode bøger til ordblinde, deres forældre m.fl.: Michael og bogstavbjerget, Et liv som ordblind i folkeskolen, Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster og Sæt ord på ordblindheden – snak om tanker, følelser og læsning. Jesper er i den grad en succeshistorie med en lang uddannelse og egen virksomhed, hvor han har stor mulighed for at dele sin unikke viden og erfaring med at være ordblind. Al den viden, erfaring og indblik lyser ud igennem bøgerne, og man kan virkelig mærke hans engagement. Hvis du vil lære mere om Jesper Sehested og alle hans projekter, så er hans hjemmeside etlivsomordblind meget fyldestgørende og interessant.
Michael og Bogstavbjerget er en skønlitterær børnebog, som handler om Michael som har utrolig svært ved både at læse og stave. Det viser sig at han er ordblind, og historien fortæller om hans metaforiske rejse op ad Bogstavbjerget, alt imens vi følger begivenhederne fra hans liv som ordblind. Vi møder selvfølgelig en masse nedture og opture, samt alle de skønne mennesker som hele tiden hjælper ham videre. Denne her skønlitterære bog henvender sig hele vejen igennem til de ordblinde børn, og taler et let forståeligt sprog, som de ordblinde børn kan forholde sig til. Og husk, som der står i introduktionen: ”En rejse du og dine forældre sammen skal ud på, så du er ikke alene”. Så selvom bogen er henvendt til børnene, behøver de bestemt ikke læse den alene!
Et liv som ordblind i folkeskolen indeholder hele 20 beretninger om ordblinde børn i folkeskolen, og de både gode og ikke så gode oplevelser der følger med deres skolegang. Historierne er meget forskellige, og illustrerer faktisk rigtig godt de meget forskellige oplevelser de meget forskellige børn oplever hjemme og i skolen med deres ordblindhed. Efter at have læst bogen, synes jeg også selv at jeg har fået et bedre indblik I hvordan livet som ordblind må være. Man må sige at bagsiden af bogen har ret: ”Der er de seneste år kommet mere fokus på ordblindhed, blandt andet hjulpet på vej af ordblindetesten, smartphones og it-hjælpemidler. Men der er ikke skabt fokus på mennesket bag ordblindheden…”. Men det retter denne her bog op på, og henvender sig da også både til de ordblinde børn, deres forældre, deres lærere, læsevejledere og hvem der ellers kunne have glæde og interesse for den.
Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster er en historie om den fodboldglade Nikolaj, som i hver eneste dansktime bliver drillet af et rødt slimmonster, som hopper op og ned i bogen og opsluger sidernes mange bogstaver så han ikke kan læse. Man bliver virkelig revet med af historien om Nikolajs kamp for at få de voksne til at forstå ham, og for børn med ordblindhed eller læse-/stavevanskeligheder er historien meget let at relatere til. Det fremgår med stor tydelighed bagerst i bogen, hvor forældre har delt deres børns oplevelser med bogen. Her står der blandt andet at en pige i 4. klasse også havde et monster som trykkede hende på maven så hun ikke kun få vejret hver gang hun skulle læse. Og for at gøre historien endnu mere levende, er der endda drysset 15 refleksionsspørgsmål igennem hele historien, som giver børnene og de voksne et par minutter til at tænke over den historie de får læst højt.
Sæt ord på ordblindheden – snak om tanker, følelser og læsning er en samling af forskellige historier om forskellige børn der alle har forskellige vinkler på hvordan ordblindheden kan påvirke deres hverdag. Og som Jesper Sehested altid gør det bedst, så er alle historierne skrevet ud fra børnenes eget perspektiv og gør historierne utrolig relaterbare for alle som læser dem. Efter hver historie følger der omkring fem spørgsmål som alle guider barnet til en refleksion over historien og dens forskellige vinkler, og måske endda også til nogle refleksioner om barnets egen situation. De seks forskellige historier indrammes af forfatterens egne fortællinger om hvordan det har været for ham at være ordblind igennem hele livet. Det gør hele oplevelsen meget mere realistisk, for han ved om nogen hvad han snakker om. Og det får også kun hans præsentation af sig selv til at stå stærkere: Jesper – ordblind, forfatter og meget mere…
Layout
Alle fire bøger er skrevet med en ret stor skrifttype og letlæselig font, som begge hjælper læsevenligheden godt på vej. I forhold til ordvalg, så er der mange letlæselige ord, men der er også nogle mere komplekse ind imellem. Ingen af bøgerne ligger op til at børnene skal læse dem helt alene, så her er der masser af mulighed for at trække på lidt voksenhjælp. I både Michael og bogstavbjerget, Et liv som ordblind i folkeskolen og Sæt ord på ordblindheden er der flere stregtegninger, som helt sikkert også har deres helt egen charme, og er en skøn lille pause imellem al læsningen når de skal farvelægges. I det hele taget er jeg meget imponeret over de interaktive elementer i bøgerne med farvelægning, skrivning, tegninger og spørgsmål til besvarelse. Det er en fantastisk måde at sikre, at alle børn – uanset hvor gode de er til at læse – kan deltage i og få noget ud af bøgerne.
I Nikolaj og det slimede eksplosive bogstavmonster er tegningerne allerede farvelagt, hvilket giver liv til det slimede bogstavmonster som har smidt røde klatter hele vejen igennem bogen. Som nævnt er der stadig masser af refleksionsspørgsmål, men i denne her bog, er tegningerne flyttet over i det ekstra tegnehæfte Mig og Nikolaj – min eksplosive jeg-kan-bog. Det er et lille hæfte med plads til 10 af børnenes helt egne tegninger af blandt andet deres bedste fag i skolen, det mærkeligste de ved, og hvad de hjælper andre med. Ligesom i de to andre bøger bliver børnene her inddraget, men det giver dem også en helt unik chance for at udtrykke sig, og vende alle de negative oplevelser med læsning, til en hel perlerække af ting som de er gode til.
Anbefaling
Alt i alt er bøgerne helt fantastiske og har mine varmeste anbefalinger! De unikke kombinationer mellem tekst og aktiviteter gør virkelig bøgerne interessante, og emnet har længe været og vil være aktuelt meget længe endnu. Og så har forfatteren endda et helt unikt indblik i ordblindeverdnen, som virkelig skinner igennem! Jeg er sikker på at bøgerne vil hjælpe mange ordblinde børn fremover!
Del teksten på de sociale medier…