Anmeldelser af lidt af hvert

Her på siden kan du se min liste over blandede anmeldelser jeg laver af blandt andet bøger og undervisningsmaterialer. Nogle af bøgerne kan også være mulige emner at bruge til dialogisk læsning sammen med dit barn, som du kan læse om nederst på siden om materialer.

Husk også at læse om de apps jeg har anmeldt til brug på især iPad.

Hold jer gerne opdateret her på siden over de nyeste anmeldelser som løbende vil komme ind, men I kan også følge med på min facebook-profil, hvor jeg selvfølgelig lægger alle nye opdateringer ind også.

Har I selv nogle bøger eller andre materialer I godt kunne tænke jer at få vurderet eller anmeldt, så må I meget gerne kontakte mig så siden kan blive mere relevant for jer – uanset om I er forældre, pædagoger, andre professionelle eller om I er producenter/forlag.

Anmeldelser af produkter til sprogstimulering til børn

o

Fonemfabrikkerne

D. 10. september 2024

Fonemfabrikken 1-5 er lavet og udgivet af Forlaget Kluddermor. Det er en serie af opgavehæfter som alle arbejder med den allerførste læsning. Hæfterne er inddelt i niveau, og går fra den første med den præalfabetiske fase, og hele vejen op til læsning af mindre ord samt konsonantklynger og de 120 ord. Opgavehæfterne kan både bruges fortløbende, og som opslagsværk, hvor de enkelte relevante opgaver udvælges til det enkelte barn.

Fonemfabrikken købes individuelt som PDF’er, som gør det nemt at udvælge og kopiere alle relevante opgaver løbende.

Du kan læse hele min anmeldelse af Fonemfabrikkerne her.

Kluddermors Sprogmapper I-III

D. 17. juli 2024

Kluddermors sprogmapper I-III er en samling af fantastisk mange sproglige aktiviteter inddelt i de tre aldersgrupper 4-5 år, 5-6 år og 6-7 år. Mapperne henvender sig til pædagoger i børnehaver og lignende, som skal guide børnene igennem de udvalgte sproglige aktiviteter, men der er masser af inspiration at hente for alle os andre også.

Sprogmapperne hentes ned som PDF’er, så herfra kan du printe lige nøjagtigt hvad du har brug for og de mængder du har brug for.

Du kan læse hele min anmeldelse af Kluddermors Sprogmapper her.

Legetøj fra Bakoba

D. 9. januar 2024

Sprogstimulering med legetoej

Jeg blev tilbudt at teste tre æsker med Bakoba-byggesæt, som alle sammen gav mulighed for at bygge interessante projekter. Der kan både bygges ud fra vejledningerne, som indeholder forskellige muligheder, men også at bygge ud fra fri fantasi.

Legetøjet er meget intuitivt for børnene, og selvom nogle kombinationer kan ret stramme for mange børn, kan alle være med! Måske bare med lidt ekstra voksenhjælp for de yngste.

Med alle de mange muligheder for at skabe, er muligheder for sproglig stimulering næsten lige så stor. Så læs endelig videre på anmeldelsen af Bakoba her.

Proben og Proben med klynger fra Sprogeriet

D. 7. december 2023

Testning af sproglig fremgang

Sprogeriet har lavet to materialer som kan hjælpe praktiserende audiologopæder med at evaluere hvor langt barnet er kommet i sin udvikling af lyde og kombinationer af samme. Det er altså noget nemmere og hurtigere end at skulle benytte et større testmateriale, samt langt mere fokuseret på én bestemt lyd eller konsonantklynge.

Du kan læse hele min anmeldelse af begge Prober her.

Læsebøger fra Alinea

D. 11. august 2022

Anmeldelse af Alinea

Der findes mange forskellige arbejdshæfter som kan bruges sammen med børn med ordblindhed eller skriftsproglige vanskeligheder. Jeg har fået tilsendt fire forskellige til lidt forskellige aldersgrupper og med lidt forskellige tilgange og teknikker.

Generelt for bøgerne kan det siges at de flotte og brugervenlige, og selvfølgelig kun er en lille del af hver deres serie.

Du kan læse mere om bøgerne her.

Bøger til dialogisk læsning

D. 22. januar 2022

Boeger til laesning med boern

Tina Sønderlev Kristensen har skrevet to bøger som er specifikt designet til dialogisk læsning med de små og de lidt større børn i dagplejen, vuggestuen og starten af børnehaveårene.

Dialogisk læsning er en term som kan have mange variationer i hvordan det præcis skal udformes mellem den voksne og børnene. Her kommer så et helt konkret bud fra Sprogstimulastik.

Du kan læse mere om bøgerne her.

Historiefortælling med lommelygter

D. 14. september 2021

Fortael historier sammen med boernene

For 4-årige er det helt nye våben historiefortælling! I den alder udvikles nemlig kundskaber til at strukturere en fortælling – uanset om den er sandhed eller fiktion – og øvelse gør som bekendt mester! Så når børnene bliver omkring 4 år kan du godt glæde dig til den ene ”og så…”-historie efter den anden, som langsomt vil forme sig ind til mere strukturerede og interessante fortællinger.

Du kan læse mere om hvordan du kan lege historiefortællingen ind her.

Leg udtalen frem

D. 13. september 2021

Traen udtale i hverdagen med legetoej

Børn bruger sproget hver eneste dag, og lærer også nye ting hele tiden! Som forældre og andre omsorgspersoner kan vi hjælpe denne læring og udvikling på vej igennem leg med lidt af hvert. Og her er børnenes legetøj det helt perfekte værktøj til at lege forskellige sproglige elementer frem!

Her i artiklen kan du få en masse inspiration til hvordan du kan bruge børnenes legetøj til at lege udtalen frem i aldrene 2-4 år. Ideerne kan overføres til stort set al slags legetøj, så forhåbentlig kan du finde lidt god inspiration til hvordan du kan hjælpe dit barns udtale og sprog frem.

Læs hele artiklen her.

BOBBY-bøgerne

D. 30. august 2021

Anmeldelse af BOBBY-boegerne

Jeg er igennem tiden ofte blevet kontaktet af forældre som spørger, om jeg kan anbefale nogle gode børnebøger hvis man gerne vil understøtte sine børns sprogudvikling. Altså ikke fagbøger, men bøger man kan læse sammen med sine børn uanset om de har sproglige vanskeligheder eller ej. Det må jeg jo ofte indrømme at jeg ikke lige har, da de børnebøger jeg kender, gerne har en morale og i hvert fald en god historie, men aldrig et specifikt sprogligt fokus eller et andet element der gør, at lige netop dén bog springer ud som en særlig velvalgt bog til børns sprogudvikling.

Så hørte jeg om at Sprogeriet har udviklet BOBBY. Det er faktisk et større materiale som har vuggestuebørnene for øje, og som kan bruges af både pædagoger og forældre. Materialet består både af et spil og seks bøger, hvor jeg har fået tilsendt de seks bøger til anmeldelse.

Du kan læse hele min anmeldelse her.

Jesper Sehested – Et liv som ordblind

D. 26. juni 2023

Bøger om ordblindhed for ordblinde børn

Jesper Sehested har i skrivende stund skrevet fire bøger plus et hæfte om og til ordblinde børn. Bøgerne illustrerer hvordan det kan være at leve med ordblindhed, de tanker der følger med og hvordan der kan arbejdes med det.

Misforstå mig ikke, for der er egentlig ikke tale om læringsbøger! Bøgerne har i stedet særligt fokus på mennesket bag ordblindheden, og alt det de oplever i forbindelse med deres læse- og stavevanskeligheder.

Bøgerne henvender sig både til ordblinde børn, deres forældre, deres lærere, deres pædagoger og alle andre fagpersoner og pårørende.

Du kan læse hele min anmeldelse af Jesper Sehesteds bøger om ordblinde børn her. 

RO+

D. 6. januar 2020

RO+ (RetskrivningsOrdbogen Plus) fra Dansk Sprognævn er nok den mest grundige ordbog jeg nogensinde har været i nærheden af! Når man går ind på hjemmesiden bliver man indledningsvist præsenteret for en ordbog på hele 65.083 ord, som jo er overvældende mange ord til at repræsentere vores danske ordforråd. Du kan også tage ordbogen med dig i en app, hvor jeg virkelig har nydt den på min egen iPhone.

Foruden grundfunktionen som ordbog, giver RO+ også informationer om betydning ved mange af ordene, orddeling, ordklasse- og bøjningsoplysninger, samt hvad du ellers kan komme i tanker om af relevante oplysninger. For hvert ord du slår op får du altså en masse andre informationer som kan hjælpe dig videre i dit skriftsproglige projekt.

Foruden resultaterne er der i søgningen også virkelig mange muligheder! For det første er brugervenligheden høj med mulighed for at flytte et ord fra ét program og over i RO+-browseren. Derudover er der en masse muligheder for særlige søgninger med eksempelvis specialtegn.

Ordbogen kan altså meget mere end bare hjælpe dig med at stave et ord. For at hjælpe dig med at udnytte alle disse mange muligheder, er der en grundig informationsfane som giver dig både en informationsvejledning, vejledning til indhold, og opsætning. Sidstnævnte inkluderer blandt andet hvordan du bedst muligt kan sætte RO+ op på dine forskellige computere, smartphones og tablets.

Der gemmer sig altså mange skønne muligheder i denne her ordbog, som grundet sin digitale form er utrolig nem at benytte, let tilgængelig og tiltalende både at se på og bruge. Og så er ordbogen nu oven i købet også gratis.

Bogen om alting, ingenting, Emil og dragen

D. 28. juni 2019

En bog om fortællinger

Langt de fleste børn elsker en god fortælling! Og noget af det bedste ved fortællinger er, at de kan fortælles alle steder – i bilen, ved bordet, i sengen eller måske en skyggefuld krog ude i haven. Der findes så mange fortælleformer, at det kan være svært at gennemskue hvilke der vil passe til netop jeres familie.

Denne her lille bog – eller guide, som den også kaldes – er den helt rigtige hjælp til den travle familie, som godt kunne tænke sig at komme lidt længere ind i fortællings verden. Bogen er nem at forstå, og giver masser af blandet inspiration til både dig og dit barn.

Du kan læse hele min anmeldelse af Bogen om alting, ingenting, Emil og dragen her. 

Minimale par fra Sprogeriet

D. 22. november 2018

Komplet anmeldelse af Minimale Par fra Sprogeriet

Jeg vil gerne starte med at indrømme, at jeg har haft en lille fordom overfor minimale par. Jeg havde fået det indtryk, at undervisning med minimale bestod af et klassisk vendespil – bare kun med et enkelt rimpar, som eksempelvis lyne vs. dyne.

Ind kommer så Sprogeriets kasse med Minimale Par, som fuldstændig ødelægger enhver fordom jeg har haft omkring de altid så omtalte minimale par.

Ikke nok med at der faktisk er en virkelig grundig og velfunderet teoretisk baggrund, så er der faktisk også rigtig mange måder at bruge de minimale par på. Til sidst må vi heller ikke glemme de helt igennem fantastiske illustrationer, som er farverige, flotte, sjove, og så illustrerer de oven i købet også nogle ret gode ordpar.

Du kan læse hele min anmeldelse af Sprogeriets Minimale Par her. 

Magnetbøger

Opdateret d. 24. august 2021

Leg med mange kendte eventyr

Jeg elsker at arbejde med materialer som gemmer på et næsten utal af muligheder for individuel tilpasning af min aktivitet. Og magnetbøgerne lægger i den grad op til spændende muligheder for individuel tilpasning!

Udvalget af magnetbøger er heldigvis dejlig stort, og man kan vælge lige netop den som dit barn finder interessant. Derefter kan du vælge lige nøjagtig det sproglige element som du ønsker at have fokus på: Udtale, sætninger, forholdsord og meget andet.

Du kan læse alle mine anmeldelser af magnetbøgerne og forslag til hvordan de kan bruges her.

Kortspil

Opdateret d. 24. august 2021

Anmeldelse af modsat vendespil

Kort og kortspil har været en del af børnenes leg igennem rigtig mange år – og det er bestemt ikke uden grund! Kortene giver nemlig gerne en fantastisk mulighed for særligt at gentage og bruge bestemte ord, sætninger og udtaler rigtig mange gange i et spændende spil. Og det faktisk uanset om vi spiller vendespil, firkortsfisk eller noget helt tredje.

Du kan læse alle mine anmeldelser af kortspil fra CIHA her.

Legetøj fra CIHA

Opdateret d. 18. august 2021

Legetøj til børn med høretab

Ofte når jeg arbejder med børnene, så ender vi inde på barnets værelse og bruger barnets legetøj lige så vidt som mine egne materialer i sprogstimuleringen.

Det er en fantastisk måde at arbejde på, og derfor har jeg også en stor interesse i blandet legetøj. Børnenes legetøj kan have fantastiske farver, referere til tegnefilmsfigurer eller lignende som børnene kender, og meget mere der gør dem interessante for børnene.

Jeg har tidligere fået en god portion legetøj fra Leggro, som jeg anmeldte til sprogstimulering af børn med forskellige formål. Leggro er siden overtaget af CIHA, som nu forhandler samme fantastiske materialer.

I kan læse alle mine anmeldelser af legetøjet her.

Anmeldelse af appen Sproghjælp
fra Dansk Sprognævn

D. 28. februar 2018

Anmeldelse af Sproghjælp fra Dansk Sprognævn

Appen er inddelt i forskellige sproglige kategorier, som vi typisk har vanskeligheder med på dansk. Nogle få eksempler kunne være:

  • Ét eller flere ord?
  • Hans eller sin?
  • Ligge eller lægge?
  • R-problemer?
  • Komma

Der er i alt 30 sproglige kategorier, og er selvfølgelig baseret på analyser foretaget hos Dansk Sprognævn så det er nogle af de grammatiske og sproglige udfordringer vi oplever i hverdagen.

For hver enkelt sproglig kategori er der en læsevenlig og letforståelig beskrivelse af hvad ordet dækker over, og hvordan det bruges. Gerne suppleret med flere eksempler for at skabe en endnu bedre forståelse af det sproglige element.

I kategorien Får eller for? forklares hvad det enkelte ord dækker over, samt giver en hjælperegel til hvordan de skal bruges hver især. Kategorien Ordklasser giver derimod en grundig beskrivelse af hvad ordet dækker over overdrysset med letforståelige eksempler.

Uanset om du er generelt sprogligt interesseret, arbejder med grammatik i din uddannelse, eller har mange skriftlige fremstillinger, så kan appen Sproghjælp være af interesse for dig. Appen er nem at bruge, og siderne kan nemt både deles og gemmes.

Appen er gratis, og har min største anbefaling til alle. Vi kan alle sammen bruge lidt genopfriskning af vores mange grammatiske regler.

Anmeldelse af bogen
Læs med dit barn – Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling
af Carina Fast

D. 29. september 2017

Læs om læseforudsætningerne for en god skriftsproglig udvikling

Bogen Læs med dit barn – Sådan støtter du dit barns skrive- og læseudvikling er udgivet i 2016 og skrevet af den skandinaviske forsker Carina Fast. Bogen henvender sig primært til forældre samt andre voksne i børnenes hverdag som støtter dem i deres skriftsproglige udvikling.

Bogen indeholder både relevant forskning og et hav af visualiserende eksempler. Så selvom bogen er veldokumenteret, så er den både nem og relevant for forældre, bedsteforældre, pædagoger og alle andre i børnenes hverdag.

Jeg anmelder her bogen ud fra min faglige erfaring og viden som læsepædagog.

Anmeldelse af Sigurds danmarkshistorie

D. 10. maj 2017

Sigurds Danmarkshistorie - Læs hele min anmeldelse

Sigurds danmarkshistorie er et omfangsrigt projekt som involverer både bøger, lydbøger, cd’er, spil og et bredt udvalg af undervisningsmaterialer. Der har været forskellige mennesker involveret i projektet, men forrest har den altid børnevenlige Sigurd Barrett holdt styr på alle trådene. Barrett har selvfølgelig skrevet, indsunget, indspillet og indtalt langt det meste, men sammen med Politikkens Forlag, Foreningen af lærere i historie og samfundsfag, Nationalmuseet, DR og mange andre partnere, har han altså nu skabt det flotte og gennemførte projekt under navnet Sigurds Danmarkshistorie.

Læs her hele hele min anmeldelse af alle de mange bøger og spil fra Sigurds Danmarkshistorie ud fra min talepædagogiske viden og erfaring. Der venter potentielle ideer til en hyggestund derhjemme, aktiviteter til de nysgerrige børn og materialer til undervisere i historie.

Fandt I noget I kunne bruge?

Uanset, så vil jeg meget gerne høre om jeres erfaringer med de anbefalede bøger m.m. Så skriv endelig til mig, og fortæl hvad I fik ud af det.

Del denne side på de sociale medier…