Anmeldelse af kortspil

Jeg har skrevet nedenstående anbefalinger af alle magnetbøgerne på baggrund af gaver modtaget af det tidligere Leggro. Virksomheden er nu overtaget af CIHA. Anbefalingerne er skrevet fuldt ud ærligt, og er baseret på min professionelle viden og erfaring.

Anmeldelse af Modsat vendespil

Opdateret d. 24. august 2021

Anmeldelse af modsat vendespil

Vendespillet tages ud af den lille kuffert og blandes. Kortene lægges med bagsiden opad på bordet mellem deltagerne, og man skiftes herefter til at vende to kort. Hvis man får et stik, skal man vende igen. Altså et helt klassisk vendespil, bortset fra at motiverne danner et stik ved at man finder de to modsætninger. Eksempelvis gående vs. stående, eller liggende vs. siddende.

Da modsætninger er et ret svært koncept for børnene, har man fra Egmont Toys side gjort det en del nemmere, ved at modsætningerne altid vises med samme dyr. Altså at isbjørnen er gående vs. stående, og at katten er motivet til både siddende vs. liggende. Derudover har alle stikkene oven i købet individuelle farver. Der er altså fuld knald på hjælpemidlerne, hvilket indikerer et både børnevenligt og lærerigt materiale. Med alle de hints på kortene, er det nemlig oplagt at udnytte kortene til at lære børnene noget om de forskellige viste modsætninger.

Kvalitet

Kortene er ret tykke, hvilket gør dem utrolig holdbare! Derudover er det dekoreret med de klassiske og genkendelige flotte tegninger som karakteriserer så mange af Egmont Toys’ produkter. Det er både et meget holdbart og et rigtig flot produkt.

Vendespil med modsat-stik til børn

Sprogligt potentiale

At kunne bruge og genkende modsætninger er en fast del af sprogtilegnelsen hos børn, hvilket det her vendespil skal hjælpe med. Inden spillet går i gang, vil jeg helt sikkert anbefale at man gennemgår kortene, så alle er med på hvad kortene forestiller, og hvad der skal til for at få stik. På den måde har man allerede præsenteret børnene for et godt sprogligt input, som børnene faktisk selv kan være med til at sætte ord på – afhængig af deres alder. Under selve spillet er børnene aktive, for hver gang de vender et kort, skal de jo også benævne det. Og når de finder et stik, skal de også sætte ord på hvorfor det er et stik – altså selve modsætningen.

For at få det maksimale ud af materialet, vil jeg helt sikkert anbefale at man spiller sammen med en voksen, men også gerne med flere børn. Man kan aldrig undervurdere værdien for børn at hjælpe og forklare ting for hinanden.

Opsamling

Vendespillet med modsætninger, som kan købes hos CIHA er et fantastisk vendespil til de ældste førskolebørn, som er klar til aktivt at lære om modsætninger i sproget. Det er et materiale af høj kvalitet – både visuelt og af holdbare materialer. Jeg tror vendespil er et fast indslag i en talepædagogs hverdag; det her vendespil er i hvert fald et fast indslag til mine ældste førskolebørn.

Anmeldelse af Family Quartet

Opdateret d. 24. august 2021

Firkortsfisk med nye kort

Family Quartet er en skøn ny måde at tænke det gode gamle kortspil ”Fisk” på. I stedet for tal, er der her fokus på de klassiske bondegårdsdyr, hvor hver enkelt spiller forsøger at samle et stik bestående af fire kort ved at bede om bestemte kort hos medspillerne. Den der har flest stik når alle kortene er brugt, vinder spillet.

Kvalitet

Family Quartet kommer i en praktisk lille æske, som er ret robust. Den kan derfor holde til mange ture med familien, uden at blive slidt og bøjet. Selve spillekortene er lavet af tykt papir med lidt glans, så de er behagelige at røre ved. Men til trods for glansen, så er de ikke for glatte i børnehænderne.

De mange tegninger af de otte forskellige dyr er i den sædvanlige skønne streg som Egmont Toys er karakteriseret af. Det gør dyrene let genkendelige, samt i en lidt ældre stil, som jeg personligt holder virkelig meget af. Foruden min personlige smag, så er det også en tegnestil mange børn synes at kunne lide.

I spillet er der vedlagt en spilvejledning, som beskriver hvordan Egmont Toys anbefaler at man spiller det. Her opstod der dog lidt forvirring hos mig med det budskab de forsøgte at sende. I vejledningen står der på engelsk, at man skal have mindst ét kort i det potentielle stik for at bede om andre spilleres kort, men på dansk står der at man skal have hele to kort før man kan bede om nye kort. På dansk ville det nok give et meget langt spil, hvor mange ikke vil kunne få nye kort med mindre de samler dem op fra bunken.

Derudover er aldersgrænsen heller ikke entydig, da æsken siger +3 år, imens vejledningen siger +5 år. Jeg har prøvet spillet sammen med 3-årige, og for mange er den foreslåede spilform lidt for svær for de fleste af dem.

Letgenkendelige bondegårdsdyr

Sprogligt potentiale

Family Quartet spilles som nævnt stort set lige som det gode gamle fiskespil, hvor hver spiller forsøger at samlet sig et stik bestående af fire kort, ved at bede om de enkelte kort hos medspillerne. Egmont Toys foreslår at denne sætning lyder ”Jeg vil gerne have føllet fra Heste-stikket?”, hvor jeg lavede det om til ”Må jeg be’ om dit føl fra hestestikket?”, da jeg synes den formulering passer bedst til det danske sprog. Uanset hvilken formulering man vælger, er det en god måde at øve brugen af ”jeg” på.

Man kan selvfølgelig også gå helt over i den gode gamle formulering og bruge ”Må jeg be’ om alle dine grise?”. Egmont Toys har dog et lidt mere kompliceret spil i tankerne. De foreslår nemlig at man kun kan bede om et helt bestemt kort fra et bestemt stik. Det vil sige at man i stedet for en tilfældig gris beder om en specifik gris – moren, faren, babyen eller grisens hus. Disse kategorier går igennem alle otte stik, men ved nogle af dyrene kan det være ret svært at skelne faren fra moren – som eksempelvis ved grisen. Bag på kassen kan man se hvordan kategorierne er fordelt på de otte stik, så man ikke behøver at beskrive sig vej igennem alle små detaljer på billedet, selvom det helt sikkert har været spændende at prøve et par gange.

Som sagt gemmer der sig i denne spilform virkelig mange skønne beskrivelsesmuligheder eller genkendelsesevner, som jo selvfølgelig skal trænes, men det kan faktisk være ret svært for nogle børn! Jeg vekslede derfor en del imellem at vi skulle beskrive et specifikt kort eller om vi gik efter et hvilket som helst kort fra et bestemt stik. Det havde både noget at gøre med barnets sproglige niveau, samt hvilken tid vi havde til rådighed, da beskrivelsesudgaven kan tage ret lang tid.

Foruden selve spilformen er der også gode muligheder for at snakke om alle otte skønne dyregrupper som spillet indeholder. Man kan snakke både om overkategorien af dyr, såsom hund, samt hvad hver af de enkelte fire billeder indeholder, såsom hvalp og voksen hund. Billederne kan som nævnt godt være ret ensformige, så der er ikke altid så meget forskelligt at snakke om, men uanset kan man altid snakke om hvad dyret hedder, hvad det siger, hvad det laver på bondegården, og hvad det spiser.

Opsamling

Family Quartet, som kan købes hos CIHA, er et godt lille familiespil med en del forskellige sproglige potentialer. Man kan påvirke en del af sværhedsgraden, men selv i den mest simple form er spillet generelt bedst for 4-årige og ældre børn. Spillet er lavet i en god kvalitet, og så ser det oven i købet virkelig skønt ud med charmerende tegninger. Spillet har helt sikkert min anbefaling!

Anmeldelse af Memo Farm Animals

Opdateret d. 24. august 2021

Vendespil med bondegårdsdyr

Det gode gamle vendespil vil altid være en klassiker blandt børnene! Vendespillet træner både hukommelsen og ordforråd, og kan endda også bruges til at træne udtalen og sætningsdannelse. Det er nemt at spille, og så får man oven i købet også øvet turtagning. Et skønt spil til virkelig mange kontekster.

Kvalitet

Hvert enkelt kort er lavet af et meget tykt materiale, så det er nemt at få fat i på bordet og det bøjer ikke i børnenes hænder. Derudover ser hvert enkelt kort også virkelig skønt ud med Egmont Toys klassiske tegninger. De er altid let genkendelige for børnene med den gammeldags charmerende streg og behagelige farver. Baggrundsfarverne på hvert kort giver dem også et virkelig godt helhedsindtryk, samtidig med at de ikke giver en masser distraherende oplysninger til børnene.

Børnevenligt vendespil

Sprogligt potentiale

Som nævnt har vendespillet mange sproglige potentialer, hvilket blandt andet inkluderer ordforrådet. I dette konkrete tilfælde trænes særligt ordforrådet omkring bondegårdsdyr, som hest, egern, svane, æsel og mange flere. Afhængigt af hvor barnet er i sin sproglige tilegnelse, kan spillet selvfølgelig også bruges til at øve udtalen. Jeg har eksempelvis brugt spillet til spontantaletræningen, hvor barnet skal mestre alle udtaler i løbet af sin spontane tale. Så hvis barnet eksempelvis har øvet /s/, har vi lyden både initialt (i starten af ord) i ordet svane, medialt (i midten af ord) i ordet æsel, og i en final konsonantklynge (i slutningen af ord med flere konsonanter efter hinanden) i ordet hest. Mulighederne er nemmest endeløse.

Derudover kan man også træne syntaks, altså sætningsdannelse. Ofte nøjes vi i vendespillet med at sige ”æsel” og ”egern” efterhånden som vi vender kortene. Man kan dog også udvide sætningerne ved eksempelvis at sige ”Det er et æsel og det er et egern”. Det kan godt tage lidt træning – selv for den voksne – men det er en god og struktureret måde at øve en simpel sætningsopbygning.

Opsamling

Memo Farm Animals, som kan købes hos CIHA, er lidt af en klassiker indenfor spilverdenen. Vendespillet findes i mange forskellige udgaver med mange forskellige fokusområder. I det her spil er der som sagt fokus på bondegårdsdyr, som præsenteres med flotte tegninger og skøn romantisk stil. Spillet er ret stort med hele 48 kort – altså 24 stik. Det kan godt være mange kort for yngre børn at skulle overskue, men her kan man sagtens tilpasse materialet ved at fjerne nogle stik for at gøre spillet overskueligt igen. Memo Farm Animals har min anbefaling til alle som leder efter et kvalitetsvendespil med bondegårdsdyr.

Del denne side på sociale medier…